Samlebandet blir til Radiostorbandet

Det vil bli skapt magi, gode følelser og fordums prakt når norske storbandlegender og nye talenter møtes på ny i Samlebandet. Under eminent ledelse av jazznestor og primus motor i NRKs radiostorband, Erling Wicklund. Vi lar rett og slett Erlings historie stå for egne ben:

 

Det var en drøm som ble virkelighet i 1983-84: Et studieår ved Dick Grove School of Music i Los Angeles - den moderne storbandjazzens høyborg. Her kom jeg i nærkontakt med noen av jazzhistoriens største komponister og arrangører – heriblant Bill Holman, Rob McConnell, Clare Fischer, Tom Kubis – og Bob Florence.

Storbandkveldene på den lille klubben Carmelo's var uforglemmelige, her satt man to meter fra podiet og fikk bakoversveis av trøkket fra eliten av LA's studio- og jazzmusikere. Og ville jeg ha mer, var det bare å stille på prøvene i Grove-skolens studio. Der brettet Bob Florence-bandet ut sine nyskrevne 6- og 7-siders stemmer hvor blekket knapt var tørt (dette var året før Finale og Mac forandret musikkens verden).

Vel tilbake i NRK så jeg det som min utfordring å videreformidle opplevelsen til norske radiolyttere. Det var enkelt - NRK hadde jo fremdeles sitt fantastiske Radiostorband med toppmusikere alltid klare for nye utfordringer. Dessuten alt som krevdes av moderne opptaksutstyr, kvalifiserte musikkteknikere og et livskraftig produksjonsbudsjett. Dermed var det bare å invitere mine nye venner fra Los Angeles til Norge – og først ut var den lavmælte pianist og komponist Bob Florence.

Resultatet forelå i 1986 på Odins plate, The Norwegian Radio Big Band meets Bob Florence. Mange av musikerne fra den gang er borte, heriblant trombonister Frode Thingnæs og Tore Nilsen, tenorist Bjørn Johansen, trompetister Bernt Steen og Christian Beck. Bob Florence døde i hjembyen Los Angeles i 2008, 75 år gammel, og Radiostorbandet er for lengst historie – det ble nedlagt i 1990. Desto større takk til Romerike Storbandfestival som hedrer deres minne og igjen lar oss oppleve denne fantastiske musikken – live!

Line-up:

  • Trumpet - Bjørn Asper, Marius Haltli, Roy Nikolaisen, Anne Marit Harbek, Petter Marius Gundersen
  • Trombone: Tarjei Grimsby, Marit Skikkelstad, Ole Anton Berntsen, Ola Rønnow
  • Saxer: Arild Stav ww.1, Svein Jakop Hansen ww.2, Harald Bergersen ww.3, Svein Greni ww.4, Rolf Malm ww.5, Jasmin Hirschsteiner ww.6
  • Piano: Ove Alexander Billington
  • Bass: Ole Marius Melhus
  • Trommer: Erik Jøkling

Sted: Romerike Storbandfestival 2014 på Lillestrøm Kultursenter
Scene: Stjernesalen
Tid: 22.00


Storband 90 hyller Motown

Storband 90 er så ubeskjedne at de kaller seg for byens ledende amatørstorband. Det er ikke så unaturlig, for byen er Bergen. (Laget snakker vi ikke om denne kvelden.) Med seg i bagasjen har de et dampende hett Motown-sett, et konsept de har kalt "A Tribute to Motown". På en snau time drar de igjennom store deler av den alltid fengende og smått legendariske Motown-katalogen, med låter fra bl.a. Jackson 5, Lionel Richie, Marvin Gaye og Stevie Wonder.

Musikken er i all hovedsak spesialarrangert for storband av bandets musikalske leder Michael Barnes. Michael er profesjonell musiker, arrangør og komponist opprinnelig fra Australia. Med sine 10 år som bysborger, og har han i løpet av denne tiden rukket å sette et solid preg på storband- og jazzmiljøet i byen. Bandet har også med seg drivende dyktige vokalister fra egne rekker.

6. desember 2013 arrangerte de "A Tribute to Motown"-konsert med Egil Eldøen og Miss Tati som innleide vokalister, og noen smakebiter fra den konserten ser du nederst.

Med låter som "I want you back", "Signed, Sealed, Delivered" og "All Night Long" hadde ingen ting begeistret oss mer enn et stint dansegolv som avslutning på en toppspekket festival! Og husk danseskoa!

Sted: Romerike Storbandfestival 2014 på Lillestrøm Kultursenter
Scene: Connect
Tid: 00.00


Ett Fett Storband og The Real Thing = A Perfect Match

Sammen gjør tar de for seg klassikeren 'A Perfect Match' fra 1999 - en monumental utgivelse i norsk storbandsammenheng, den gang spilt inn med Bohuslän Big Band. Sent på kvelden står ett av landets beste storband med fast besetning, Ett Fett Storband, og Dave Edge (sax), Paul "Palle" Wagnberg (Hammond B3), Staffan William-Olsson (gitar) fra The Real Thing klare til å pumpe festivalpublikummet full av fengende orgelspell, forrykende jazz og brunstig blues. Mange sjelfulle øyblikk blir det også.

Du kan forberede deg her: A Perfect Match (WiMP)

Sted: Romerike Storbandfestival 2014 på Lillestrøm Kultursenter
Scene: Stjernesalen
Tid: 23.30


Sørum Storband gjør storbandklassikere

Sørum storband startet i februar 2004, og har gjennom årene brukt storband-besetningen til å utforske forskjellig sjangre innenfor musikken, bl.a «norsk på norsk» og som musikalorkester ved lokale teateroppsetninger. I år har bandet 10-års jubileum og gått BACK TO BASIC – og presenterer klassiske storbandlåter. Sørum storband har i hovedsak medlemmer fra Sørum, Fet og Aurskog, og har med lokal vokalist – Marianne Ligaard Eriksen. Storbandet ledes i jubileumsåret av Sebastian Haukås.

Sted: Romerike Storbandfestival 2014 på Lillestrøm Kultursenter
Scene: Scene 5
Tid: 17.30


Live Foyn Friis & Prime Time Orchestra with Strings

“Live Foyn Friis er en stor musiker. Som jazzvokalist er hun simpelthen fenomenal. I tillegg kommer hennes uimotståelige tilstedeværelse i hver tekstlinje og hennes enorme utstråling fra scenen.”

Rosene har regnet over den norske sangerinne Live Foyn Friis, som for tiden er bosatt i Danmark. Sist år ble hun kåret til Årets Unge Jazzkomponist og nominert til Danish Music Awards for Årets Beste Vocal Jazz Album, og ved samme anledning utnevnt som Danmarks nye jazzstjerne.

Hun har utgitt albumet Joy Visible, og har to nye album på vei som snart er klare for utgivelse. Sammen med sitt band, Foyn Trio! har hun reist rundt i Europa og spilt utsolgte konserter i Tyskland. I København har hun spilt med Danmarks Radios Big Band i Koncerthuset DR. Hun har fått sin musikk omarrangert for storband, og funnet et spennende møte, hvor hennes litt skjeve, sarte lydlandskap møter den tradisjonsrike besetningen, og skaper et nytt univers sammen. Musikken er moderne, poppet, nordisk, jazzet og feminin. Hennes komposisjoner legger grunnlaget for felles improvisasjon og formidling, med skjeve taktarter og ungt friskt mot på å prøve noe nytt.

Primus motor Marius Stenberg kom på idéen om dette prosjektet, ”Live Foyn Friis & Prime Time Orchestra with Strings”, etter å høre Live med hennes egen gruppe og strykekvartett under Aarhus Jazzfestival i 2013. Og setter nå opp en konsert med hennes nye komposisjoner, arrangert ut for strykere og storband av kjente norske arrangører. Strykegruppen består av 4 strykere fra Oslo Strings. Dette blir en nydelig cross-over konsert med elementer fra klassisk, jazz og indié.

Totalt 21 musikere, en dirigent og Live Foyn Friis.

Sted: Romerike Storbandfestival 2014 på Lillestrøm Kultursenter
Scene: Stjernesalen
Tid: 17.30


Storbandet JAzzÅ

Storbandet Jazzå har gjennom flere år nå jobbet sammen med Hermund Nygård som instruktør og dirigent. Storbandet holder til i Oslo Sentrum, med utspring fra musikkmiljøet rundt høgskolen i Staffeldtsgt og Storsalen menighet - steder med mye studenter og gode talenter. Medlemmer kommer fra hele stor-Oslo.

I vår gjorde de et prosjekt med Staffan William Olsson som tok for seg en del låter fra hans reportoar og en del annet. Bandet har også gjennom flere år samarbeidet med vokalist Niklas Arnesen. På festivalen får dere Hermund som dirigent, og Staffan og Niklas som solister. Bare å glede seg!

Sted: Romerike Storbandfestival 2014 på Lillestrøm Kultursenter
Scene: Scene 5
Tid: 20.00


The norwegian bee - Jazz del Norte

The Norwegian Big Energy Ensemble er et nylig grunnlagt prosjektstorband med ambisjoner om å være et av de beste amatørstorbandene i landet.

Deres besetning består av dyktige amatørmusikere og semiprofesjonelle med høye ambisjoner og musikalsk nivå. Bandet har sin base i Oslo men musikerne er hentet fra hele østlandsområdet.

Bandet ledes for tiden av musiker, komponist og bandleder Richard Johnsen, en anerkjent størrelse i det norske storbandmiljøet. Mange av hans komposisjoner og arrangementer spilles av storband over hele landet og The Norwegian B.E.E. vil presentere mye av hans musikk - helt skreddersydd for bandet.

Bandets første prosjekt har de kalt ”Jazz del Norte”. Dette blir en konsert der de utelukkende fremfører musikk av yngre norske komponister som har et spesielt hjerte for storbandformatet. Konserten skal i første omgang fremføres på konsertscener i Osloområdet høsten 2014 før de tar prosjektet med videre til Cuba for å spille på den internasjonale jazzfestivalen i Havanna. Komponister de fremfører musikk av er bl.a. Helge Sunde, Geir Lysne, Lars Erik Gudim, Staffan William-Olsson, Frode Kjekstad, Bernhard Seland, Asbjørn Ruud og Richard Johnsen.

Se også vår hjemmeside: www.thenorwegianbee.org

Sted: Romerike Storbandfestival 2014 på Lillestrøm Kultursenter
Scene: Stjernesalen
Tid: 19.00


Arendal Big Band gjør rockeklassikere

Bandet tar for seg rockeklassikere arrangert for storband – men i Gil Evans stil! Vi skrur alt til 11 når Arendal Big Band flesker til med urrock fra Jimi Hendrix, Deep Purple, Black Sabbath og litt anna i en utradisjonell rockebesetning. Men kan hende du blir totalt overrasket, stikkord er nemlig Gil Evans.. Alle låtene blir med vokal. Lillestrøm og Romerike Storbandfestival blir første stopp på deres Rock Vol. 1-turne som går videre til Kristiansand 15. oktober og Arendal 18. oktober. Bandets primus motor, Audun Dertz, ble tildelt Norsk jazzforums storbandpris i 2011 - og det var på høy tid at han og bandet tok turen hit til oss.

Sted: Romerike Storbandfestival 2014 på Lillestrøm Kultursenter
Scene: Connect
Tid: 22.30


Travelin Storband byr på pop med trøkk

Travelin Storband er Jessheims eget storband. Bandet består av unge og voksne medlemmer fra hele øvre Romerike, og har et tett samarbeid med musikklinja ved Jessheim videregående skole.

Under ledelse av sin musikalske leder Petter Barg har Travelin Storband de siste årene beveget seg utenfor de tradisjonelle standardlåtene og utforsket nye musikalske uttrykk.

På storbandfestivalen stiller de med et publikusmvennlig utvalg låter med tight og fet 70-talls pop og rock m.m. Med seg på vokal har de Eirik Jahren Røine som også var med bandet på 2013-utgaven av festivalen.

Blant solistene finner du Øystein Ølnes på tenorsax og Christian Prydz på trompet, men legg spesielt merke til bandets unge talenter Erlend Kongtorp på altsax, Marius Elfstedt på gitar og Lars Petter Saugen på slagverk!

Sted: Romerike Storbandfestival 2014 på Lillestrøm Kultursenter
Scene: Scene 5
Tid: 18.30


Konsert med Hardanger Big Band og Gisle Torvik

Hardanger Big Band og jazzgitaristen Gisle Torvik slår seg sammen for å presentere en konsert med ny musikk skrevet og arrangert for storband. Publikum kan vente seg en variert, melodiøs og rytmisk, ispedd dynamisk og meditativ jazz, med gitaristen Torvik i fokus. Storbandlåter fra Gisle Torvik sine tidligere plateinnspillinger, slik som Frozen Moment og Tranquil Fjord, og nykomponert musikk som ikke tidligere er framført, arrangert spesielt for Hardanger Big Band.

Musikken er inspirert fra det vakre og skiftende fjordlandskapet i Hardanger. Komponisten og bandet forlater den typiske «storbandsounden» på det de mener er "ein musikalsk avstikkar" - og har funnet sitt eget lyriske og varierte jazzutrykk, skal vi tro bandet selv.

- Vi kan love ny og spennende musikk for storbandpublikummet østafjells - en musikk som også kan være utfordrande å spille, sier musikalsk leder Arild B. Nielsen. Han er også solist på flere av låtene. Kjære publikum - ikke la denne muligheten glippe!

Sted: Romerike Storbandfestival 2014 på Lillestrøm Kultursenter
Scene: Connect
Tid: 21.00


Statoil Storband gjør Sammy Nestico

Statoil Storband ble stiftet i 1990 og har sitt utspring i oljeselskapets kontorer i Stavangerregionen. I de senere årene har bandet deltatt på flere jazzfestivaler. I tillegg til Maijazz i Stavanger, har bandet spilt på Moldejazz, Festspillene i Harstad, Jazzkaar i Estland og Roskilde Jazz Days.

Sammy Nestico fyller 90 år i år og bandet presenterer et program som er en hyllest til ham og hans mange gode storbandarrangementer.

Dirigent er Espen Westbye.

Sted: Romerike Storbandfestival 2014 på Lillestrøm Kultursenter
Scene: Connect
Tid: 19.30


HiOA Storband

...eller litt lengre sagt; Storbandet ved Høgskolden i Oslo og Akershus er storbandet for studenter og ansatte ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Denne gjengen har for tiden et konsertprogrem inspirert av folkemusikk fra Balkan, og det spilles tradisjonelle folketoner fra og rundt Bulgaria, arrangert for storband, men også kjente pop-låter arrangert i Balkan-stil, litt som Farmers Market gjør det. Bandet har med gjestesolist på trekkspill, og materialet inneholder en del frie passasjer med flere andre av bandets eminente rekkesolister. Alt går i odde taktarter, som 7/8, 9/8, 11/8 og 13/8.

Programmet har allerede begistret sitt hjemmepublikum, og nå er de klare for å begeistre festivalpublikummet!

Sted: Romerike Storbandfestival 2014 på Lillestrøm Kultursenter
Scene: Scene 5
Tid: 21.30


Skedsmo Storband On Broadway!

På årets storbandfestival har bandet valgt å ta publikum til Broadway (eller kanskje London West End?) for å feire Musikal-sjangeren! I løpet av en time skal det trekkes frem en lang rekke perler fra musikaler skrevet i løpet av de siste 75 år. Vi nevner i fleng; Gentlemen Prefer Blondes, Tolvskillingsoperaen, A Little Night Music, Bør Børson, Guys & Dolls, Hair, Sound of Music, Evita, Chicago og West Side Story. Med andre ord noe for en hver smak.

På vokal har Skedsmo Storband fått med seg Heidi Gjermundsen Broch, kanskje norges fremste musikalartist det siste tiåret. Heidi har spilt hovedroller i en lang rekke musikaler, både på Det Norske Teateret og andre scener, og tolket mange av de låtene hun også skal fremføre festivalkvelden. For anledningen vil Skedsmo Storband ledes av Eirik Gaaseide.

Sted: Romerike Storbandfestival 2014 på Lillestrøm Kultursenter
Scene: Stjernesalen
Tid: 20.30